Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Beton v koupelně - s čím jej kombinovat?

Smět 2022
Pracovní deska vyrobená z betonuPřed několika lety byl beton na stěnách nebo na podlaze často spojován s nedokončenými interiéry a renovací. Industriální styl pak vzal interiéry útokem a beton si nejen získal oblibu, ale stal se i jednou z dekorací. Jak použít architektonický beton v koupelně, abyste získali trendový dekor?

Způsob, jakým vnímáme beton v interiérech, se vyvíjel. Nejprve byl beton nesměle zaváděn do průmyslových budov, kde je dnes jedním z nejdůležitějších dokončovacích materiálů. Postupem času se jeho používání stalo častějším. Postupně se začal vyskytovat i v prostorech zařízených v souladu s principy minimalistických či futuristických stylů. Někteří designéři se dokonce rozhodnou zařadit architektonický beton do trochu tradičnějších interiérů. I když beton sám o sobě nemusí být vizuálně nijak zvlášť atraktivní, v kombinaci s určitými materiály a doplňky vypadá úžasně.

obsah
  1. Beton v koupelně – jaké jsou jeho největší výhody?
  2. S čím kombinovat beton v koupelně?
  3. Betonová koupelna v industriálním stylu
  4. Beton ve strohých loftových interiérech
  5. Architektonický beton v rustikální koupelně
  6. Dotek betonu ve výzdobě koupelny
  7. Beton v malé koupelně – je to dobrý nápad?
Beton v koupelně - s čím jej kombinovat?

Beton v koupelně – jaké jsou jeho největší výhody?

Za prvé, koupelna s betonem je skvělou volbou pro ty, kteří hledají moderní řešení, která spojují minimalismus a funkčnost. Beton bude ladit s různými barvami a může být zajímavou alternativou k tradičním keramickým obkladům. Má také vysokou odolnost a nepohlcuje vodu, což je v koupelně obzvláště důležité.

Pokud jsou betonové obklady v koupelně kvalitně zpracované – tedy odborně obroušené a vyleštěné – budou velmi odolné proti poškození. Vzhledem k tomu, že rekonstrukce koupelny je nákladná a očekáváme, že aranžmá musí vypadat dobře po dobu několika let, je to bezpochyby jedna z největších výhod tohoto materiálu. Můžete se obávat, že beton, který je šedý a studený, způsobí, že interiér bude chladný a nevlídný. Pokud však víte, s čím beton kombinovat, můžete získat útulné aranžmá. Co tedy potřebujete vědět?

S čím kombinovat beton v koupelně?

Beton vypadá báječně, když jej doplní výrazné a kontrastní barvy. Skvěle bude vypadat, pokud budou mít obklady na podlaze koupelny nebo na části její stěny trendové barvy, případně tuto vlastnost mají doplňky. Jedná se o jednoduchý postup, jak získat zajímavý interiér v industriálním stylu. Betonová koupelna se dobře hodí k barvám jako je černá, bílá, žlutá nebo zelená.

Výborný tip je zavést do interiéru dřevo. Prostor tak získá trochu tepla a koupelna s betonem i dřevem bude elegantní a útulná. Přítomnost dřeva naruší industriální charakter, díky čemuž bude interiér působit přívětivějším dojmem, zejména pro ty, kteří mají smíšené pocity z betonu.

Dalším možným řešením je kombinace betonu a cihel. Mohou to být klasické červené cihly nebo bílé keramické dlaždice. Měkké látky, jako je semiš a imitace kožešiny, vypadají úžasně v interiérech s betonem, ale protože koupelny mají specifické mikroklima, použití látek pro dekoraci nemusí být tím správným řešením. Proto je lepší použít měkké látky do obývacího pokoje či ložnice.

Betonová koupelna v industriálním stylu

Beton lze v koupelně použít různými způsoby. Může být hlavním dokončovacím materiálem nebo může zdobit pouze část povrchu. Podle toho, jakým směrem se vydáte, bude výsledek úplně jiný.

Příznivci industriálního stylu volí celkový vzhled, tedy beton v celé koupelně. Někomu se takový dekor může zdát extrémně ponurý. Pokud jsou stěny i podlaha pokryty betonem, o to více stojí za to přemýšlet, jaký by měl být nábytek a sanita v koupelně. S jejich pomocí můžeme prostor koupelny oživit. Dobrou volbou je bílá keramika a již zmíněné dřevo.

Beton ve strohých loftových interiérech

Dalším designovým stylem, ve kterém je žádoucí určitá „tvrdost“, je městský loft styl. Je podobný industriálnímu stylu a lze ho snadno kombinovat. Loftový styl se týká průmyslových budov a starých továren. Mít beton na stěně koupelny v městském loftovém stylu je téměř nutností a pro zdůraznění jeho strohosti se vyplatí zakomponovat černé prvky. Zrcadlo v černém rámu, černé lampy a černé doplňky zde budou vypadat úžasně. Pokud sníte o koupelně loftového typu, ale zároveň byste v ní chtěli teplou atmosféru, pak budou červené cihly perfektní. Můžete se pokusit odkrýt přírodní cihlu tvořící stěnu, a pokud to není možné, můžete zvolit dlaždice s cihlovým efektem, které mohou fungovat stejně dobře.

Architektonický beton v rustikální koupelně

Rostliny v koupelně vytvoří teplejší nádech. Pokud má koupelna okno, pak snadno najdete rostliny, které v koupelně nejen přežijí, ale její mikroklima jim bude prospěšné. Kromě toho je vegetace nepostradatelným prvkem rustikálních interiérů, a přestože se s ní beton nepojí, může vegetace doplnit koupelnu v tomto stylu.

Rustikální koupelny nejsou jen o rostlinách, jsou tu také cihly a beton. Místo tradičních červených cihel budou dobře fungovat bílé cihly nebo dlaždice připomínající cihly. Bílá skvěle doplňuje beton a rozzáří interiér. Když k tomu přidáte zmíněné hrnkové rostliny, nábytek ze surového nebo letitého dřeva a trochu betonu, získáte výjimečný a originální prostor.
Beton v koupelně - s čím jej kombinovat?

Dotek betonu ve výzdobě koupelny

Dosud jsme jako hlavní materiál v interiéru ukazovali architektonický beton, ale stojí za to vědět, že dobře funguje i tam, kde si přejete, aby jenom lehce doplnil aranžmá. Beton v této verzi může oslovit i ty, kteří si jím nejsou jisti. Beton bude vypadat krásně, když ho použijete na jednu stěnu nebo jako materiál na desku či obklad vany. Dokonale vypadají i betonové květináče. Kromě toho beton nemusí být vůbec šedý. Někdy dosáhnete lepšího výsledku, když jeho povrch natřete speciální barvou v jiném odstínu.

Beton v malé koupelně – je to dobrý nápad?

Ti, kteří stojí před výzvou zařídit malou koupelnu, tráví spoustu času přemýšlením, co zvolit, aby prostor dále nezmenšovali. Je tedy beton dobrou volbou pro malou koupelnu? Pokud jde o menší místnosti, méně znamená více. Nejen, že byste neměli plýtvat prostorem pro dekorace, ale také jejich přítomnost nemusí vypadat dobře. U menších koupelen je nejlepší zvolit minimalismus, který obsahuje například industriální styl. Nemá mnoho dekorací a jeho krása spočívá v jednoduchosti a tvrdosti. A z tohoto důvodu je beton na stěně koupelny zajímavou možností. Architektonický beton bude vypadat skvěle s dřevěnými podlahami a bílým vybavením. Nevyžaduje mnoho doplňků, protože beton samotný působí jako dekorace. Přidáte-li velké zrcadlo, získáte moderní, funkční a opticky zvětšený interiér.

Architektonický beton musí být chráněn

Beton je odolný vůči poškození, ale neměli byste zapomínat, že bude často vystaven vodě. Aby mu vodní pára nijak neublížila, je třeba povrch naimpregnovat, nejlépe dvakrát. Chráníte ho tak před případnými skvrnami a zabarvením, které by se časem mohly objevit. Důležitá je také instalace. Při pokládání betonových desek byste měli vždy sáhnout po speciálních lepidlech. U větších betonových desek lze kromě lepidla použít i šrouby, které dokonale zapadají do industriálního stylu. Beton tak na jedné straně lépe přilne a na druhé straně vytvoří neobvyklý vizuální efekt, který zvýší estetickou hodnotu.



Photo descriptions:

Prohlédněte si všechny blogy