Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Feng shui v koupelně - srdci interiéru

leden 2021
FENG SHUI V KOUPELNĚFeng shui je starobylé čínské učení o uspořádání prostoru tak, aby bylo dosaženo harmonie s přírodou, ochrany před negativní energií, nebo zkrátka lepšího využití vlastností pokoje a předmětů v něm a tím zvyšování našeho pocitu pohody, štěstí a zdraví. Feng shui doslova znamená ,,vítr a voda”. Koupelna je navíc dost možná nejdůležitějším místem v celém bytě.

obsah
  1. ELEMENTY PODLE FENG SHUI
  2. ROZVRŽENÍ MÍSTNOSTI
  3. SVĚTLO, BARVY A TOK ENERGIE
  4. ZRCADLO, HODNĚ ZRCADEL

ELEMENTY PODLE FENG SHUI

Ve zkratce je uplatnění principů feng shui v koupelně využitím čtyř elementů:

ROZVRŽENÍ MÍSTNOSTI

O správné rozvržení místnosti je lepší se postarat už ve fázi návrhu. Podle feng shui by koupelna neměla být umístěna naproti vchodovým dveřím. Jestli tak koupelna umístěna je, záchranou může být zrcadlo, které nežádoucí energii odrazí. Vchod do koupelny by měl vést z chodby. V ideální koupelně by měla být oddělena zóna čistoty (vana a sprchový kout) od zóny nečistoty (toaleta) – nejlépe tak, aby to byly dvě oddělené místnosti. Ale nakonec i cihlová nebo skleněná stěna nebo velká rostlina oddělující tyto dvě zóny postačí. Dveře koupelny by neměly mít skleněnou výplň a měly by být vždy zavřené, stejně jako víko toalety.

SVĚTLO, BARVY A TOK ENERGIE

Nejblahodárnější je přírodní světlo, ale jestli je Vaše koupelna bez oken, vyplatí se vsadit na větší množství dodatečného osvětlení. Více tlumených světel vytvoří příjemnou, uvolňující atmosféru. Světlo (a vzduch) by podle feng shui měly cirkulovat, takže jasné, pastelové barvy jsou vítané – opticky zvětší místnost a odrážejí světlo, navíc ráno dodají energii a večer uklidní. Cirkulaci dobré energie podpoří správná ventilace a příjemné vůně – třeba během aromaterapie.

ZRCADLO, HODNĚ ZRCADEL

Zrcadlo a umyvadlo by měly být umístěny naproti dveřím koupelny – zlepšuje to tok energie v místnosti. Možná jste v pokušení nainstalovat do koupelny mnoho zrcadel, aby vypadala prostornější. Myslete však na jedno – podle feng shui by zrcadla neměla být umístěna tak, aby „ořízla” toho, kdo se do něj dívá – zejména u hlavy či nohou.

PŘÍRODNÍ NÁBYTEK A DOPLŇKY

Nejlepší je, když je nábytek vyroben z přírodních materiálů, také ne příliš velký, aby pohled na něj nebyl příliš zmáhající. Nábytek v koupelně by měl být také vysoce praktický - jedním z hlavních principů feng shui je udržovat perfektní čistotu a uspořádanost, takže veškeré koupelnové potřeby by měly být uchovávány v zavřených skříňkách a zásuvkách. Nepotřebných věcí, rozbitého vybavení nebo prázdných balení byste se měli co nejdříve zbavit. Proč? Podle feng shui tyto věci připomínají nepříjemné situace a nevyřešené záležitosti a ovlivňují tak tok energie. Ten je tím příznivější, čím méně věcí je v dohledu. Jsou-li doplňky také z přírodních materiálů – ze dřeva, bavlny nebo lnu, nebo jako dekorace slouží pravé rostliny a kamínky - tím přirozenější je tok energie. Také platí, že méně je více.

A na závěr něco velmi zřejmého nejen pro filosofii feng shui. Koupelna musí být čistá, funkční a musí v ní být pořádek.
Prohlédněte si všechny blogy